HTML

Melltartó blog

Minden ami fehérnemű itthonról és a világból. Ez a ruhadarab ugyanúgy nélkülözhetetlen része a ruhatárnak, és aki kicsit is ad magára, annak nem mindegy, hogy mit visel. Már nemcsak kényelem és a komfortérzet számít, hanem hogy trendi is legyen. Már aki láthatja. ;)

Utolsó kommentek

Melltartó blog RSS feed

A melltartó története - második rész

2011.06.27. 14:00 DonatellaDonna

Múlt héten megkezdett melltartótörténeti sorozatunkban eddig javarészt az előzményekről, elsősorban a fűzőkről esett szó, a második részben azonban már elérkezünk a 20. századba, és a mai értelemben vett melltartók történetének eddigi egyetlen évszázadát fogjuk részletesen górcső alá venni.

Mint azt már az előző rész végén beharangoztuk, a melltartó ruhadarab tömeges elterjedésében, bármilyen meglepő is, komoly szerepet játszott az első világháború. Mindezek előtt azonban, voltaképpen újra fel kellett találni magát a ruhadarabot, hiszen mint már említettük, az első, eredeti feltaláló, Marie Tucker találmánya egész egyszerűen nem talált érdeklődőkre, így a melltartó az 1910-es évek elejéig jelenlegi formájában voltaképpen ismeretlen ruhadarabnak számított.

Ekkor azonban, egész pontosan 1913-ban, egy New York-i asszony, bizonyos Marie Phelps Jacob egy nyári szaténruhát készíttetett magának egy elegáns eseményre, a könnyű ruha alá azonban sehogyan sem tudta felvenni szokásos fűzőjét, ezért kénytelen volt valamilyen cselhez folyamodni. A csel nem volt más, mint hogy egyik cselédjével közösen, két darab ruhazsebkendőből középen összekötött melltartót varrtak, ami eltakarta és valamennyire még talán meg is tartotta az asszony melleit. Az addig ismeretlen ruhadarab állítólag akkora tetszést váltott ki, hogy Marie Phelps Jacob már aznap este több hölgytől kapott felkérést hasonló melltartók készítésére.

És hogy hogyan jön képbe az első világháború? Nos, mint azt már előző cikkünkben írtuk, a <a href="http://hdishop.hu/fehernemu/alakformalo-fehernemu/fuzo.html" title="fűző rendelés">fűzők</a> jelentős részében voltaképpen semmilyen komolyabb fizikai munkát nem lehetett elvégezni, egyesekben még mozogni is csak nehezen tudtak a hölgyek, és nem volt ez másként még a 20. század elején sem, habár addigra jelentős mértékben egyszerűsödtek és viselhetőbbé váltak a fűzők a korábbi évszázadokhoz képest. Annyira azonban nem, hogy a háború idején a hadiiparban tömegével alkalmazott hölgyek hordani tudják őket, így komoly igény mutatkozott egy alternatív, minél kényelmesebb megoldásra. Más sem kellett a Marie Tucker és Marie Phelps Jacob által feltalált melltartónak, pillanatok alatt megindult a népszerűség útján.

Bár, az, hogy más sem kellett, így valójában nem pontos, egyetlen utolsó lökésre még szükség volt. Ez az utolsó csepp a pohárban pedig az volt, amikor az amerikai kormány 1917-ben felhívást intézett az Egyesült Államok valamennyi hölgytagjához, arra kérvén őket, amíg a háború tart, ne vásároljanak több acélvázas fűzőt, ugyanis az egy évben fűzők gyártásához felhasznált acélmennyiség 2 csatahajó teljes acélszükségletét fedezi, márpedig csatahajóra 1917-ben nagyobb szükség volt, mint fűzőre.

Ettől kezdve valóban nem volt megállás a melltartó számára: az 1910-es évek végétől ez a ruhadarab egyre nagyobb szerepet kapott a hölgyek öltözködésében, 1930 körülre már odáig is eljutottak, hogy már nem csak egyenméreteket gyártottak (abba ugye belegondolni is rossz, hogy több mint 10 éven keresztül, csak ilyenek voltak), az 1930-as évek közepére pedig az utolsó „ókori“ maradvány is eltűnt: innentől kezdve a melltartó többé nem a mellek leszorítására és feltétlen eltakarására, hanem megtartására, kiemelésére, a szép dekoltázs biztosítására szolgált már.

Ahogyan persze az első világháború, úgy a második is alakított a melltartódivaton: ekkor jelentek meg a sportmelltartók ősei, azok a melltartók, amik legeslegelső sorban az atombiztos és az aktívabb mozgáshoz alkalmas tartást hívatottak biztosítani. Valamint a háború miatti válságos idők eredményeként ekkoriban jelentek meg az első szintetikus anyagból gyártott melltartók is.

Mire mindez lezajlott, már küszöbön is volt az ötvenes évek, a melltartódivatot jelentősen befolyásoló szexszimbólumok kora, a bontakozódó szexuális forradalom, az újszerű reklámhirdetések és a televízió térhódítása, vagyis elérkeztünk ahhoz a napjainkkal záródó hatvan évhez, amely során a melltartó a női szexualitás, és úgy egyébként is az erotika, a szex, a testiség egyik legjellemzőbb kifejezője, valamint a divat egyik középponti szereplőjévé vált.

Sorozatunk harmadik részében tehát ezzel folytatjuk majd, addig is sok sikert újabb, még szebb, még kényelmesebb melltartók beszerzéséhez!

1 komment

Címkék: vásárlás divat praktikus fehérnemű női melltartó fűző merevítő a melltartó története marie tucker marie phelps jacob

A bejegyzés trackback címe:

https://melltarto.blog.hu/api/trackback/id/tr363018822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

abc 2012.09.15. 13:59:43

Ez akkora faszság ahogy van.
Az okori Rómában is hordtak melltartót a nők, bugyit kevésbé...
süti beállítások módosítása