HTML

Melltartó blog

Minden ami fehérnemű itthonról és a világból. Ez a ruhadarab ugyanúgy nélkülözhetetlen része a ruhatárnak, és aki kicsit is ad magára, annak nem mindegy, hogy mit visel. Már nemcsak kényelem és a komfortérzet számít, hanem hogy trendi is legyen. Már aki láthatja. ;)

Utolsó kommentek

Melltartó blog RSS feed

A MELLTARTÓ BLOG ELKÖLTÖZÖTT

2014.08.19. 16:25 DonatellaDonna

MOSTANTÓL IDE KATTINTVA ÉRHETED EL RÉGI ÉS LEGFRISSEBB BEJEGYZÉSEINKET

Olvass el más érdekes melltartós blog cikket:
Melltartó körkép - femina.hu

Farmaparadox értekezése a kompressziós harisnyákról:
Farmaparadox harisnya ajánlója

Sportmelltartót szeretnél? Olvasd el ezt a szuper nők lapjás cikket:
sportmelltartó nlcafe


 

Ha érdekelnek a szebbnél szebb, kényelmesebbnél kényelmesebb melltartók, nézz körül a hdiShop oldalán:
Anita szoptatós melltartók

 Ezek is érdekelhetnek téged:

Fehérnemű webáruház

Elölkapcsos melltartó - praktikus és kényelmes!

Szoptatós melltartó - kényelem a terhesség alatt

Melltartó méret kalkulátor - egyszerű és gyors mérés

Push-up melltartók webáruháza

Szólj hozzá!

Címkék: méret melltartó pushup melltartó méret melltartótippek hdishop harisnyadiszkont

A melltartó története - második rész

2011.06.27. 14:00 DonatellaDonna

Múlt héten megkezdett melltartótörténeti sorozatunkban eddig javarészt az előzményekről, elsősorban a fűzőkről esett szó, a második részben azonban már elérkezünk a 20. századba, és a mai értelemben vett melltartók történetének eddigi egyetlen évszázadát fogjuk részletesen górcső alá venni.

Mint azt már az előző rész végén beharangoztuk, a melltartó ruhadarab tömeges elterjedésében, bármilyen meglepő is, komoly szerepet játszott az első világháború. Mindezek előtt azonban, voltaképpen újra fel kellett találni magát a ruhadarabot, hiszen mint már említettük, az első, eredeti feltaláló, Marie Tucker találmánya egész egyszerűen nem talált érdeklődőkre, így a melltartó az 1910-es évek elejéig jelenlegi formájában voltaképpen ismeretlen ruhadarabnak számított.

Ekkor azonban, egész pontosan 1913-ban, egy New York-i asszony, bizonyos Marie Phelps Jacob egy nyári szaténruhát készíttetett magának egy elegáns eseményre, a könnyű ruha alá azonban sehogyan sem tudta felvenni szokásos fűzőjét, ezért kénytelen volt valamilyen cselhez folyamodni. A csel nem volt más, mint hogy egyik cselédjével közösen, két darab ruhazsebkendőből középen összekötött melltartót varrtak, ami eltakarta és valamennyire még talán meg is tartotta az asszony melleit. Az addig ismeretlen ruhadarab állítólag akkora tetszést váltott ki, hogy Marie Phelps Jacob már aznap este több hölgytől kapott felkérést hasonló melltartók készítésére.

És hogy hogyan jön képbe az első világháború? Nos, mint azt már előző cikkünkben írtuk, a <a href="http://hdishop.hu/fehernemu/alakformalo-fehernemu/fuzo.html" title="fűző rendelés">fűzők</a> jelentős részében voltaképpen semmilyen komolyabb fizikai munkát nem lehetett elvégezni, egyesekben még mozogni is csak nehezen tudtak a hölgyek, és nem volt ez másként még a 20. század elején sem, habár addigra jelentős mértékben egyszerűsödtek és viselhetőbbé váltak a fűzők a korábbi évszázadokhoz képest. Annyira azonban nem, hogy a háború idején a hadiiparban tömegével alkalmazott hölgyek hordani tudják őket, így komoly igény mutatkozott egy alternatív, minél kényelmesebb megoldásra. Más sem kellett a Marie Tucker és Marie Phelps Jacob által feltalált melltartónak, pillanatok alatt megindult a népszerűség útján.

1 komment

Címkék: vásárlás divat praktikus fehérnemű női melltartó fűző merevítő a melltartó története marie tucker marie phelps jacob

A melltartó története - első rész

2011.06.22. 15:00 DonatellaDonna

Új posztsorozatot indítunk itt, a Melltartó blogon, mégpedig történeti, sőt történelmi vonatkozásút. Arról lesz szó, hogyan is jutottunk odáig, hogy manapság a női ruhatár elengedhetetlen kellékét képezik a melltartók. Sorozatunk több részes lesz, hogy egész pontosan mennyi, azt még mi sem tudjuk, egyelőre csak azt látjuk, hogy a téma bőven kínál lehetőséget a benne való elmerülésre.

Tudtad például, hogy nélkülözhetetlen ruhadarabodat Szendrey Júlia még nem is ismerhette? Sőt, még a Titanic fedélzetének hölgyutasain sem túl sok melltartó lehetett. Ez pedig rövid fejszámolás után máris megvilágítja, hogy a melltartó története mindössze az utóbb száz évre vezethető vissza, korábban szinte teljesen ismeretlen volt ez a ruhadarab.

Na, de mit hordtak akkor a nők mondjuk 150, 300, vagy akár 450 évvel ezelőtt? Fűzőt, igen sokan pedig – a szegényebb társadalmi rétegekben – egyszerűen semmit, ami a mellek tartását szolgálhatta volna. És még korábban? Nos, már az ókorból is vannak olyan feljegyzések, amik árulkodnak olyan „ruhadarabokról” amelyeket legegyszerűbben mellkötőknek nevezhetünk, ezek valamilyen gyolcsszerű anyagból készült szalagok voltak, amik elsősorban a mellek elfedése volt a célja, ezen kívül viszont semmilyen egyéb funkciójuk nem volt.

A később hosszú évszázadokon keresztül népszerű fűző története nagyjából az 1500 évekig nyúlik vissza, ekkoriban terjedt el Európában ez a ruhadarab, amiben nagy szerepe volt Medici Katalinnak, a híres-hírhedt francia királynénak, II. Henrik király feleségének, akinek hatására még törvény is született a francia udvarban arról, hogy nyilvános eseményeken az úri hölgyek csak és kizárólag acéllal vagy halcsonttal merevített fűzőben jelenhettek meg. A törvénynek pedig meg kellett felelni, ami nem is esett nehezükre a hölgyeknek, hiszen a fűző garantálta az áhított alkatot, a még manapság is a nőiesség egyik szimbólumának számító homokóra formát. El is terjedt pillanatok alatt az úri társaságok hölgy tagjainak körében a fűző használata, még úgy is, hogy rendkívül problematikus és nehézkes viselet volt, hiszen felvételéhez minimum egy öltöztető nő kellett, kritikusabb esetekben (ha a hölgy testesebb volt, de feltétlenül a lehető legszorosabbra akarta húzni a fűzőjét – márpedig általában ezt akarták) pedig nem volt ritka az is, hogy két cselédlány dolgozott azon, hogy a dáma a megfelelő alakot kapja. Ezen túlmenően a fűző az erkölcsösség szimbóluma is volt, hiszen kis túlzással szinte lehetetlen volt tőle rövid idő alatt megszabadulni, így a hölgyek bűnbeesésének is a nullához közelített a lehetősége. Biztosan megjegyzik most magukban a pikánsabb fantáziájú olvasók, hogy de hát ilyesmihez nem is kell feltétlenül megszabadulni egy fűzőtől, ám ebből jól látszik, hogy sokan ez alatt a manapság divatos egyszerű kis fűzőkre gondolni, a valóság viszont az, hogy az évszázadokkal ezelőtti fűzők annyira szorosak voltak, hogy viselőjük jóformán semmiféle komolyabb mozgásra nem volt képes bennük, a munkavégzés pedig egyenesen kizárt volt. Ez természetesen ezekben a korokban az adott hölgyek társadalmi státuszukat is jól jelezte. Na és most kapaszkodjunk meg! A fűzők azért is népszerűek voltak a barokk és rokokó udvarokban, mert szinte biztosra vehető volt, hogy egy teljes napi viselésük alatt, a bennük jelentkező légzési nehézségek miatt a hölgyek legalább egyszer elájultak, márpedig ez nagy divatnak számított akkoriban, az úri hölgyek gyengeségének, törékenységének, végső soron nőiességének szimbóluma volt.

1 komment

Címkék: divat praktikus fehérnemű női titanic medici katalin barokk melltartó fűző szendrey júlia merevítő a melltartó története marie tucker

Mire figyeljünk, amikor melltartót választunk?

2010.03.02. 17:50 DonatellaDonna

Néhány fontos szempontot említenék most itt meg.

- Talán a legfontosabb hogy a melltartó legyen kényelmes . A pántok ne legyenek túl feszesek, illeszkedjenek a testhez , ha túlságosan keskeny a pánt akkor bevágja a vállunkat ezen könnyedén segíthetünk egy vállpárnával.

- A JÓ melltartó mindenhol JÓL tart. Ez a legegyszerűbb megfogalmazás ebben benne van minden. A jó tartás elengedhetetlen feltétele hogy kellően széles de főleg erős anyagból készüljön a háta, az oldala na és a pántja. Ha ez megvan akkor biztosan egy kényelmes melltartó birtokosai vagyunk.

- A mell tartása melett kisebb vagy nagyobb mértékben emelnie is kell a mellet egy csodálatos dekoltázs érdekében. Ami pedig garantáltan mágnesként vonza a  férfi szemeket.

- A melltartó választásakor miníg használjuk valamilyen melltartó méretkalkulátor táblázatot ezzel nagyon könnyen és nagyon jól be lehet lőni a jó méretet. Csak kettő mérés egy centivel ami minden háztartásban fellelhető.

Elölkapcsos melltartók praktikus és kényelmes, próbáltad már őket?Fehérneműs ajándéktippekhez olvasd el a Cosmo cikkét ;)

Szólj hozzá!

Címkék: divat fehérnemű csipke melltartó alakformáló pushup szivacsos